Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

Składniki:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • 150-200 ml wody,
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka masła lub oleju (np. z pestek winogron lub kokosowego)

Przygotowanie:

Umyte i obrane pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie na duży ognień, kiedy się lekko się przyrumienią, dodajemy do nich pokrojoną w drobną kostkę cebulę i tłuszcz,  zmniejszamy ogień. Podlewamy częścią wody, żeby lekko się poddusiły i dodajemy przyprawy. W kubeczku mieszamy mąkę z resztką wody (ok. 100 ml) i śmietaną. Przed zmieszaniem pieczarek z mąką i śmietaną najlepiej zmniejszyć ognień na najmniejszy lub ściągnąć patelnie z ognia na chwilkę. Dodać zawartość kubka i wymieszać dokładnie tak by nie powstały grudki. Całość gotować jeszcze przez jakieś 5 minut. Można na koniec doprawić jeszcze do smaku.

pieczarki

Przydatne:

Czas przygotowania: ok.20 minut.

Jeśli sos będzie za gęsty można dodać więcej wody, a gdyby okazało się, że za rzadki, to wtedy najlepiej na małym ogniu jeszcze chwilkę go pogotować tak, żeby woda odparowała.

Można dodać świeżej natki pietruszki do smaku.

Łyżki użyte w przepisie nie były zbyt głębokie.

Składniki użyte w przepisie wystarczą na co najmniej 4 porcje.

Sos idealny do mięs i placków 🙂

smacznego 🙂

FullSizeRender (4) FullSizeRender