Chleb francuski

Chleb francuski

Przepis na ten chleb znalazłam na blogu Przepisy Tradycyjne,  lekko zmodyfikowałam tylko sposób mieszania składników i zawijania ciasta – oryginalny przepis znajdziecie tutaj 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (np. T650), + mąka potrzebna przy formowaniu chleba na stolnicy
  • 175 ml mleka,
  • 3 jajka rozmiar M,
  • 100 ml wody,
  • 60 g masła
  • 15 g świeżych drożdży piekarskich,
  • 1 płaska łyżeczka soli,

Przygotowanie:

Do wykonania chleba będą potrzebne nam dwie miski: jedna duża i jedna mniejsza. Dodatkowo przyda się kubeczek do przygotowania rozczynu z drożdży.

Odważamy przesianą mąkę do dużej miski i dodajemy sól.

Następnie przygotowujemy rozczyn z drożdży i letniej wody, dodajemy do niego jedną łyżkę z odważonej mąki.

Do mniejszej miski odważamy masło, które można rozpuścić w mikrofali – lub podgrzać w rondelku.

Mleko mieszamy z rozpuszczonym masłem, dodajemy jajka i mieszamy składniki aż utworzą w miarę jednolitą konsystencje.

 

Rozczyn drożdżowy łączymy najpierw z płynnymi składnikami a następnie przelewamy do miski z mąką i solą.

Całość mieszamy ręką lub dużą drewnianą łyżką przez ok. 5 minut – po tym czasie ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.

Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 12 h w ciepłe miejsce. Na powierzchni pojawi się delikatna skorupka, której nie zdejmuję.

Ciasto przekładamy na stolnice posypaną mąką, delikatnie je wyrabiamy, tylko tyle ile potrzebne będzie, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.

ciasto na chleb francuski

Formujemy je na kształt prostokąta delikatnie naciągając. Następnie zawijamy do środka najpierw boki dłuższe a później krótsze. Zakładamy boki na kopertę jak na zdjęciach poniżej.

Ja osobiście bardziej roluję to ciasto na ostatnim etapie niż nakładam boki na siebie  – czyli  najpierw zawijam boki dłuższe a następnie zawijam ciasto zamiast nałożyć ostatni bok.

francuski chlebchleb zawijaniezawijanieprzygotowany

 

Przekładamy delikatnie na blachę, odstawiamy na 10 min przykryty ściereczką. W tym czasie nagrzewamy piekarnik.

chleb fr e deIMG_8778

Przydatne:

Czas pieczenia ok. 25-30 min. w 180 °C

Upieczony chleb wydaje głuchy odgłos gdy lekko w nie pukamy.

 

Smacznego 🙂

 

chleb francuski