Leśny Mech

Leśny Mech

Ciasto szpinakowe, które zachwiciło wszystkich naszych gości swoją wyjątkową lekkością i delikatnością. Choć nie wszyscy byli przekonani do tego połączenia 🙂

Składniki:

na ciasto:

  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego,
  • 3 jajka (M)
  • 260 g oleju rzepakowego,
  • 260 g cukru,
  • 160 g mąki krupczatki,
  • 160 g mąki tortowej,
  • 12 g proszku do pieczenia,

na masę:

  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 krople olejku waniliowego,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 opakowania śmietan-fix,
  • 2 łyżki cukru pudru (do smaku, można dodać więcej lub mniej)
  • owoc granatu

Dodatkowo potrzebna jest odrobina masła i bułki tartej do wysmarowania formy.

Przygotowanie:

W pierwszy kroku rozmrażamy szpinak – najlepiej zrobić to pół dnia (lub nocy) wcześniej, przed planowanym pieczeniem. Rozmrożony szpinak można osączyć za pomocą gazy lub pozwolić mu obciec na sitku z drobnymi oczkami i  za pomocą ręcznika papierowego kuchennego odsączyć nadmiar wody.

Łączymy mąki ze sobą i proszkiem do pieczenia – następnie przesiewamy je. Przygotowujemy formę do pieczenia – nasmarować odrobiną masła i posypać bułką tartą.

Nagrzewamy piekarnik do ok.180°C.

W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, powoli wlewamy olej nadal mieszając. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę i mieszamy mikserem.

Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy dobrze odsączony szpinak i całość mieszamy już łyżką.

Przelewamy ciasto do przygotowanej formy.

Pieczemy przez ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). W trakcie pieczenia obieramy owoc granatu.

Masę przygotowujemy dopiero jak ciasto będzie upieczone i wystudzone.

Ubijamy zimną śmietankę dodajemy do niej mascarpone. W trakcie ubijania dodajemy śmietan-fix, aromat i cukier waniliowy oraz cukier puder do smaku.

Ciasto dzielimy na dwie części – górna powinna być dużo cieńsza niż spód. Na osobnym talerzu kruszymy górną wartę.

leśny mech spód

Na spód nakładamy masę i posypujemy je okruszkami ciasta i owocami granatu, delikatnie dociskając je dłonią by nie spadały.

ciasato szpinakowe

Ciasto wkładamy na ok. 2 h do lodówki przed podaniem.

leśny mech

Przydatne:

Czas pieczenia:  ok.50-60 min. w zależności od piekarnika.

Forma – użyłam tortownicy o średnicy 25 cm.

Ciasto robi się dość szybko pod warunkiem, że wszystko sobie wcześniej przygotujemy.

 

Smacznego 🙂

lesny mech

leśny mech środek