ciasteczka z czekolada i orzechami

Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Pyszne ciasteczka nie tylko do kawy 🙂 Idealne dla dzieci i na wyprawy, smakują o wiele lepiej niż „kupne”  🙂

Składniki (na ok. 16 sztuk):

  • 200 g mąki pszennej,
  • 200 g czekolady ( użyłam 50 g mlecznej i resztę mlecznej),
  • 100 g masła,
  • orzechy laskowe – 1/2 szklanki (najlepiej wcześniej obranych ze skórek),
  • 60 g cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 4 g sody oczyszczonej,
  • 2 g proszku do pieczenia,

Przygotowanie:

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą do miski.

Przygotować orzechy i czekoladę:

Orzechy posiekać i lekko zrumienić na rozgrzanej patelni.

B6134B79-7C0D-4C40-BA1B-B8833BE7D976

Czekoladę pokroić w kostkę, najlepiej każdą kostkę czekolady przekroić na 4 części.

W oddzielnym naczyniu:

Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem na gładka masę (miksować przez ok. 5 min), następnie dodać jajko i miksować jeszcze przez kolejne 3 minuty. Dodać przesianą mąkę do masy i delikatnie wymieszać łyżką bądź szpatułką.

Do wymieszanej masy dodać orzechy i czekoladę, całość wymieszać.

Ciasteczka najlepiej nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Na jedno ciastko najlepiej wyłożyć ciut mniej niż mieści się na jednej łyżce.

78C580CC-3CB8-470C-8D47-797BBF5D26CA

 

Można delikatnie w rękach nadać im okrągłą formę, formują kulkę, którą na blasze należy nieco rozpłaszczyć, za pomocą dłoni lub łyżki.

890D0213-F3AD-4558-B867-8291C432A483

Należy zostawić między ciastkami nieco odstępu ponieważ ciastka podczas pieczenia jeszcze urosną.

Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do ok. 180°C przez 10-12 minut.

 

Przydatne:

Czas przygotowania: ok. 10-15 minut

Czas pieczenia ok.10-12 minut.

Ciasteczka powinny być lekko zarumienione a środek miękki, stwardnieją po wystudzeniu.

Można je przechowywać do kliku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego 🙂

241971A4-0CCB-4FFC-9FF5-B689F97E57D1