Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany,
  • 200 g mąki,
  • 150 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego,

Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę, dodajemy sodę. W oddzielnej misce rozgniatamy widelcem banany.

Roztapiamy masło (można w mikrofalówce). Do wystudzonego masła dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko — całość dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku łączymy wszystkie składniki suche i mokre ze sobą.

Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 50-60 minut.

best banana bread

Przydatne:

Czas pieczenia:  w zależności od piekarnika – ok. jednej godziny aż do suchego patyczka.

czas przygotowania: ok. 10 minut

Temperatura: ok. 180° C

Wymiary foremki: używam keksówki o wymiarach: ok. 14 x 27 x 7 cm 

Przygotowanie foremki: można wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Ja jednak wykładam ją tylko papierem do pieczenia.

Smacznego!

chleb bananowy