ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem.

    

Bardzo delikatne ciasto o lekkim aromacie winna. 

Składniki:

  • 350 g mąki,
  • 300 g cukru (200 g trzcinowego + 100 g białego),
  • 300 g czerwonego, półsłodkiego wina,
  • 200 g maślanki,
  • 130 g ciemnego kakao,
  • 100 g oleju rzepakowego,
  • 2 jajka,
  • 12 g sody,
  • 5 g ekstraktu z wanilii,
  • 4 g proszku do pieczenia,
  • 1 g soli,

Przygotowanie:

Spód formy na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i całość formy natłuszczamy masłem.

Łączymy oddzielnie składniki suche i składniki mokre, najlepiej w oddzielnych misach. Gdy dobrze je wymieszamy – łączymy wszystkie składniki razem i mieszamy aż do momentu, gdy uzyskamy jednolitą masę.

Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C, aż do tzw. suchego patyczka.

47FE2ADA-0D47-44D0-860C-63FFA3DA25325374A4E6-5AD8-4783-8751-4AC078AAB2FE

Przydatne:

Czas przygotowania i pieczenia  – ok. 1 h

Tortownica miała średnicę ok. 25 cm. Można zrobić to ciasto na odrobinie większej tortownicy bądź blaszce, tylko wówczas będzie ono niższe.

Ciekawym pomysłem będzie przełożenie ciasta masą  🙂 na przykład taką, jak w przepisie na Leśny Mech (klik).

Smacznego 🙂

FDC98E3E-F495-4234-9EA9-E6CD397250D9

7173E625-C1CA-4AAB-B344-2E1A2042E4AE