Szybki chleb orkiszowy - na drożdżach.

Szybki chleb orkiszowy – na drożdżach.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej,
  • 450 ml lekko ciepłej wody,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (7g),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • ok. 10-15 g oliwy (1,5 łyżki).

img_7356-2

Przygotowanie:

W misce łączymy wodę, miód, sól i drożdże. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie dodajemy oliwę i mąkę.

Ciasto wyrabiamy do momentu połączenia się  ze sobą wszystkich składników (ok.2-5 minut).

Następnie przekładamy je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy tak by wypełniło foremkę równomiernie (w tym celu najlepiej użyć łyżki drewnianej). Nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok. 50 minut.

Upieczony chleb po kliku minutach wyjmujemy z foremki i przekładamy go na kratkę  do całkowitego wystudzenia – należy też ostrożnie usunąć papier do pieczenia.

Przydatne:

Użyłam foremki o wymiarach 14 x 27 x 7 cm ale spokojnie można użyć większej 🙂

Chleb ze zdjęć był pieczony w piekarniku gazowym 🙂

Smacznego!

chleb orkiszowy